Tajemství moka konvičky: Výběr, péče a speciální recepty

9. 10. 2025 Katka B.
Tajemství moka konvičky: Výběr, péče a speciální recepty

Nikdy jsem se nepovažovala za experta na kávu. Už odkdy si pamatuji miluji kapučíno, které dokážu pít i celý den. To byla dlouho jediná káva, kterou jsem ve svém životě přijímala. Během maturitního ročníku jsem v jeden den zkusila normální kávu a poté, co mé srdce dělalo přemety až do druhé hodiny do rána, jsem si řekla, že tento nápoj není pro mě. 

Asi to však, podobně jako mnoho jiných věcí, přichází s věkem. V posledních letech jsem si totiž kromě cappuccina začala připravovat i jiné druhy kávy, zejména všeobecně stále oblíbeného turka do skla. Ne vždy mi však z toho bylo nejlépe, a tak jsem to příliš nepřeháněla. 

Teprve letos během výletu v Řecku jsem naplno propadla kávě, její chuti a rituálu, který se s ní pojí. V našem ubytování jsme jako součást vybavení kuchyně našli i moka konvičku. Jednoho rána jsem si řekla, že tomu dám šanci, stejně ji zaliji větším množstvím mléka.

V ten den jsem odstartovala svou závislost na kávě z moka konvičky a po příchodu domů jsem začala přemýšlet nad tím, že si tento úžasný vynález pořídím i domů. Začala jsem si tedy o tomtu druhu přípravy kávy zjišťovat více a rozhodla jsem se, že o zjištěné informace se podělím i s vámi.

Krátce z historie moka konvičky

Původ moka konvičky není složité nalézt. Tento ikonický kávovar pochází z Itálie, což nemůže nikoho překvapit. Káva patří k odpočinku, při jejím pití si vychutnáváme ten kousek volného času, který jsme si během nabitého dne ukradli. Právě vychutnáváním si volného času jsou Italové známí. 

V roce 1933 jej vymyslel Alfonso Bialetti a již po jejím uvedení na trh se stala hitem. Dodnes je nedílnou součástí každé italské domácnosti. V průběhu let si ji oblíbili i v jiných částech Evropy a pokud ji vlastníte, můžete se hrdě pyšnit titulem „kávičkář“. 

Káva z moka konvičky je hustší a více hořká než káva z kávovarou. Není to klasické espresso, ale v současnosti ji v Itálii považují za symbol pravé domácí kávy.

Jak moka konvička funguje? 

Její obsluha a údržba nejsou nijak složité. Příprava kávy trvá nejvýše tři minuty a čištění samotné moka konvičky stejně. Za krátký čas si tak můžete připravit kávu jako z pravého italského venkova. 

Skládá se ze čtyř částí: spodní nádoba – boiler, sítko, těsnění a horní nádoba. 

Spodní část se napustí vodou, nejlépe teplou. Nikdy ji však nenaplňujte po okraj, doporučuje se pod pestík, který se v nádobě nachází. Do sítka vsypete mletou kávu. Nejlépe však umletou na hrubější konzistenci, ne tak na jemno, jak se používá při výrobě espressa.

Kávu v sítu nikdy neuhlazujte lžičkou. Káva v sítku by měla být nasypána po jeho okraj, nikdy ne jen na polovinu. Znamenalo by to totiž, že káva pak nebude chutnat dobře. 

Horní sběrnou nádobu přišroubujte a položte moka konvičku na sporák. Tlak způsobí, že se vařící voda přes sítko s kávou protlačí na povrch. Když uslyšíte charakteristické bublání, znamená to, že káva už je hotová a moka konvičku je třeba ze sporáku odstranit. Netřeba ji na něm nechávat déle, káva by se tak mohla převařit a byla by příliš hořká nebo by měla zvláštní, připálenou pachuť. 

Kávu ještě za horka vlijte do připravených šálků a vychutnejte si tento nápoj jako praví Italové.

Bialetti Moka Express 2 porce

Bialetti Moka Express 2 porce

  • na sporák: plyn, elektřina, sklokeramika
  • objem: 100 ml
  • příprava až 2 šálků kávy
  • materiál těla: hliník

499,00 Kč

Nakup s cashbackem

Na co je třeba si při výběru moka konvičky dávat pozor?

Pokud jste mezi kávičkáři noví, podobně jako já, je dobré vědět, že při výběru moka konvičky je třeba si dávat pozor na několik věcí. Často jsou to drobnosti, které ovšem mohou rozhodnout o chuti samotné kávy a o tom, jaký zážitek z jejího pití budete mít. 

1. Materiál konvičky

Hliníkové moka konvičky jsou nejběžnější. Jsou lehčí, voda v nich vře rychleji. Káva má však zemitější chuť a co je důležité, tyto konvičky se nemohou mýt v myčce na nádobí. Za to mezi těmi, které jsou vyrobeny z nerezového materiálu, naleznete i takové, které se mohou vkládat i do myček nádobí. Chuť kávy z těchto konviček je méně kovová. 

2. Velikost moka konvičky

Zde je dobré vědět, jak často budete kávu dělat, případně pro kolik lidí. Objem konvičky se počítá na šálky. Jelikož do sítka nemůžete nasypat kávy jen trochu, musí být plné, dobře zvažte, kolik šálků z jedné várky chcete naplnit. Pokud kávu budete pít jen vy, je dobré zakoupit si nejmenší model, připravíte tak akorát na jeden šálek. Rodinná klasika pojme až šest šálků a pro případná větší setkání je vhodná velká moka konvička, ve které lze vyrobit kávu až pro 9 či 12 šálků. 

3. Kompatibilita se sporákem

S elektrickým či plynovým sporákem uvaříte kávu v moka konvičce nejen z hliníku, ale také nerezu. Pokud máte indukční plotýnky, musíte si zakoupit nerezovou konvičku, případně konvičku s nerezovým dnem, jinak si kávu v moka konvičce neuvaříte. 

4. Ventil a těsnění u moka konvičky

Ventil je velmi důležitým ochranným prvkem. Často se dá měnit, je tedy spotřebním zbožím. Před koupí moka konvičky si ověřte, zda prodejce nabízí také náhradní díly

5. Značka moka konvičky

Nejznámější značkou moka konviček je Bialetti. Konvičky tohoto výrobce vydrží i dlouhá desetiletí, jsou proto nejlepší volbou. Existují i ​​levnější náhrady, ale při jejich koupi je třeba počítat s tím, že se častěji kazí.

Nejlepší značky moka konviček

Jak už jsem psala, Bialetti je nejlepší možnost. Vyrábějí i nerezové moka konvičky, které obvykle naleznete pod označením Bialetti Venus. Pokud byste chtěli ale vystoupit z davu a být černou ovcí, v recenzích jsem často narazila i na jiné značky, které jsou údajně minimálně stejně spolehlivé jako tento italský gigant. 

Značka Alessi se například pyšní luxusním modelem 9090. Pokud hledáte lepší poměr cena/kvalita, sáhněte po moku konvička značky LuxHaus.

Péče o moka konvičku 

Po každém použití je třeba ji rozebrat. Odšroubujte všechny části a každou z nich jednotlivě a důkladně opláchněte. Nedoporučuje se používat saponát, který by se mohl v moka konvičce usadit a tím pádem měnit chuť samotné kávy. V případě, že budete mít pocit, že je konvička mastná, použijte sodu bikarbonu. Ani s ní to však nepřehánějte. 

V případě hliníkových konviček znovu připomínám, že se nesmí dávat do myčky nádobí a u těch nerezových si ověřte, jaký máte model a jestli to u něj možné je nebo ne. 

Po umytí nechte všechny části důkladně vyschnout. Konvičku nikdy neskladujte zavřenou a poskládanou, těsnění by mohlo zvětrat a začít plesnivět. 

Zmíněné těsnění je spotřebním materiálem. Časem se může zničit nebo popraskat. Mnohé značky vyrábějí i náhradní díly, proto je fajn mít doma několik těsnění a sítek v záloze. Těsnění by mělo být vyměňováno jednou ročně. 

Ventil jednou za čas zkontrolujte. Pokud je zanesen, káva se nemusí pořádně převařit a mohl by vznikat přebytečný tlak. Stačí jej pročistit jehlou nebo párátkem. 

Pokud ve vaší hliníkové konvičce zpozorujete patinu, nelekejte se a určitě ji nečištěte. Je to ochranný povrch, který na konvičce vlivem vaření vznikl. Nevypadá to esteticky, ale ke kávě z konvičky to patří.

Káva Bialetti Perfetto Moka Delicato 250g

Káva Bialetti Perfetto Moka Delicato 250g

  • 100% arabika
  • chuť s tóny oříšků a sušeného ovoce
  • mletá káva pro moka konvičku
  • způsob zpracování: suché (natural)
  • stupeň pražení: střední
  • hmotnost: 250 g

189,00 Kč

Nakup s cashbackem

Jak oživit chuť kávy z moka konvičky?

Předtím, než do sítka nasypete kávu, přidejte tam špetku skořice nebo kardanomu. Káva tak získá jemně kořeněné aroma. V případě, že ani jedno z toho vyzkoušet nechcete, do sítka můžete přidat pomerančovou nebo citrónovou kůru. Výsledkem bude svěží káva vhodná pro letní měsíce. 

Nádech čokolády získáte tak, že přímo do horní nádoby, ještě před položením konvičky na sporák, vložíte kousek čokolády. Nebo do samotné kávy v sítu nasypte kvalitní kakao

Tradiční kávu italských babiček, takzvanou Caffé alla Napoletana docílíte tak, že do šálku kávy nasypete lžičku cukru a hned ji promícháte, aby vznikl jakýsi jemný sirup. Italové ho nazývají také zucchero cremoso.

Náš tip: V minulosti jsme již pro vás recenzovali jednu elektronickou moka konvici z e-shopu GourmetKáva. V případě, že vám tento článek při výběru nápomocný sice byl, ale potřebujete ještě více informací, naleznete je například v této recenzi.

Katka B.

Autor Katka B.

 

Na Oravě dobře, na Oravě zdravě – přesně tohle často slyšíme z úst naší kolegyně Katky. Je vášnivou milovnicí historie a literatury, a proto se nemůžeme divit, že už prošlapala několikery tenisky jakožto lektorka na Oravském hradě. Kromě toho má ráda dobré pivo a kvalitní hudbu – na koncert Martina Garrixe je ochotná vycestovat i stovky kliometrů. Doma jí tedy často nenajdete a nepokoušejte se o to hlavně v pátek večer.