Rozhovor se Smartpress.cz

Nakladatelství Smart Press, s. r. o. založila v roce 2005 Martina Boledovičová, s níž dnes přinášíme rozhovor. Díky Hance Zemanové (autorce zásadních knih o zdravé výživě), Jaroslavu Svobodovi (Ekozahrady) nebo díky Ivě Málkové (bestsellery „Hubneme s rozumem“) se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů.

12. 12. 2021
Rozhovor se Smartpress.cz

Zapálený tým nakladatelství Smartpress se věnuje především vydávání originálních kuchařek a knih nadšených českých autorů. Kniha Tradinář získala ocenění Český bestseller v kategorii Cena čtenářů za rok 2019. Martina Boledovičová, která zodpověděla naše otázky, je majitelkou a zakladatelkou úspěšného nakladatelství Smart Press, matka jedné dcery a tří synů. Vyrostla v jihočeském Lišově, dnes žije v malém středočeském městečku. Stála u zrodu mnoha projektů a zajímavých knižních titulů, mimo jiné knih z edice Tradinář, u kterých je také spoluautorkou.
 

Martina Boledovičová a její kniha Kronika rodinných tradic, svátků a radostí► Čím je vaše nakladatelství specifické oproti konkurenci?
Nejsme velké nakladatelství, vydáváme jen několik nových knih ročně, ale každé knize tak můžeme věnovat velkou péči. Zároveň do spolupráce s autory na vzniku knihy vkládáme zkušenosti každého člena týmu a všechny tituly připravujeme s radostí a nadšením. Dbáme také na pečlivé zpracování jak redakční, tak grafické.

► Jak to celé začalo? Co byl primární impulz k založení nakladatelství Smart Press?
Asi náročná předchozí práce a touha po svobodě – vybírat si, co budu vydávat, kdy a s kým. A mít možnost zkombinovat tuto práci s osobním životem.


 Jak jsou vaše knihy tematicky zaměřeny? Mají nějaký společný jmenovatel?
Hlavní je pro nás vydávat knihy, které mají smysl. Takové, které pomáhají k lepšímu životu. Vede nás to k rovnováze a k souladu – s lidmi i s přírodou. Čtenáři také oceňují, že knihy jsou krásné a výpravné – s mnoha fotografiemi, ilustracemi, nádhernou grafikou.

 Velkou část vaší produkce tvoří kuchařky. Jakou jejich nákup poskytuje čtenářům výhodu oproti vyhledávání jednotlivých receptů na internetu?
Naše kuchařky jsou uzpůsobené českému prostředí. Recepty jsou funkční, ověřené autorovými lety praxe ve vlastní či restaurační kuchyni, ale také týmem našeho nakladatelství. Knihy jsou přehledné, dá se k nim vracet, ale také si nad nimi užívat příjemné čtení. Snažíme se totiž, aby naše kuchařky měly přesah – většinou obsahují nejen recepty, ale i další informace o zdraví, výživě nebo ekologii.

 Představme si, že jsem napsala knihu. Co mohu udělat pro to, abyste ji vydali?
Napsat nám dopis s anotací, základní představou o rozsahu a provedení a k tomu poslat ukázku, spolu se zdůvodněním, v čem je kniha jiná než ty, co jsou již na trhu. A také důvod, proč jste si vybrali právě nás, a popsat, co je vaší vnitřní motivací, proč chcete knihu vydat.

 Na co jste ve vašem nakladatelství nejvíce pyšní?
Na to, že původně okrajová témata, která jsme zpracovali s pečlivostí, ale i s velkými náklady, se staly bestsellery. A tím následně došlo k reálnému založení funkční firmy. Byly to například Biokuchařka a BioAbecedář Hanky Zemanové nebo Kompletní návod na vytvoření ekozahrady a rodového statku a Zelenina z ekozahrady od Jaroslava Svobody. Těší mne, že vznikly osvětové tituly, jako například Svobodná hra od manželů Danišových, Zahrada žije o zahradničení s dětmi, veganské kuchařky od Petra Klímy – Zeleninová, Luštěninová a Obilovinová, knihy o ekologickém pěstování Zahrada do vázy a Pěstujeme ve městě a také knihy z edice Tradinář – o hledání smyslu tradic v současném světě.

► Jak se vás dotkla celosvětová pandemie? Čtou kvůli ní lidé více, nebo méně?
Myslím, že lidé nyní čtou více. Ačkoli se omezily jiné formy zábavy a způsob trávení volného času, knihy zůstaly stále dostupné. Naše knihy se prodávají pořád, i během pandemie. Mění se ale způsob cesty ke čtenářům. Snažíme se tomu přizpůsobovat a reagovat na nové podmínky.

► Jaký je váš oblíbený firemní zvyk?
Máme jich několik – když má někdo narozeniny, vaří pro ostatní oběd a společně si narozeniny oslavíme. O Vánocích si užijeme společnou večeři i s procházkou a dáváme si malé dárky.

 Máte nějaké favority mezi vydanými tituly?
Úžasnou novinku Rytmus roku s Hankou Zemanovou – o tom, jaké dary nám poskytuje příroda, Velkou knihu o kávě a Knihu o pivu, které jsou pro milovníky kávy a piva základní literaturou, oblíbené kuchařky, jako například Kuchařka pro teenagery, Kuchařka pro mého muže, ale i knihy důležité pro posílení vlastního zdraví a imunity – knihy Ivany Stenzlové Dej tělu šanci a Šance pro ženu 40+. Krásnou knihu Jak se fotí jídlo jsme vydali s Alenou Hrbkovou – přední českou fotografkou, která nám prozradila své know-how. Stejně tak promítla životní zkušenosti do své knihy Návrat domů Blanka vun Kannon. Je o návratu k sobě, k přírodě, ale i do svého skutečného domova.  

 Kde vidíte Smart Press za 5 let?
Přibližně tam, kde je dnes. Neustálý růst, na kterém je založena současná společnost, není reálný. Já jsem ráda, že máme funkční model menšího nakladatelství a skvělý tým.

Děkujeme za rozhovor