Recenze WormUP: křupaví červíci jako svačinka

Celkové hodnocení:
Recenze WormUP: křupaví červíci jako svačinka
4.60
Recenze WormUP: křupaví červíci jako svačinka

Co v článku najdete?

 

Náš kolega Marek se odhodlal do recenzování sušených červů z e-shopu WormUP.com, za což má od nás velký respekt. Shodli jsme se, že někteří kolegové by neměli problém červi vyzkoušet, jiní by na ně nesáhli ani metrovou tyčí :). Každopádně stojí za to přečíst si, jak Markovi červi chutnali a jestli by si je třeba koupil znovu.

 

Sušení červi třeba na chleba s máslem

Recenze WormUP: sušení červi

  • Cena: 125 Kč
  • Hmotnost balení: 20 g
  • Možnost objednat výhodná balení podle svého výběru
  • 5 příchutí
  • Země původu: Česko
  • Hodnocení Marka:
  • Stránka produktu: WormUP – jedlý hmyz

 

Pochutnat si na sušených a křupavých červících se člověku nepoštěstí každý den. Recenze produktů značky WormUP pro mne proto byla skutečným zpestřením. Nešlo sice o první zkušenost, kterou bych s pojídáním červíků měl. Na pár food festivalech se mi již dříve příležitost naskytla. Tentokrát jsem ale měl na testování červí pochoutky více času a seznámil jsem se s více příchutěmi. Recenze WormUP: sušení červi

Jde bezesporu o pokrm, který zejména v našich zeměpisných končinách zatím nemá dlouhou tradici, působí spíše jako něco odporného a je s ním spojena řada předsudků. Prodejce tak nemá jednoduchou pozici. Musí se spolehnout na to, že skupina experimentujících gurmánů nakonec přesvědčí své zdrženlivější okolí. Asi k tomu nedojde hned, ale dávám velkou šanci tomu, že se za několik let stanou červíci i v Česku široce oblíbenou pochoutkou.

Co vlastně WormUP nabízí? Výrobce pro přípravu svých chuťovek využívá červy potemníka moučného z hmyzí farmy na Moravě. Potemník běžně slouží jako zdroj potravy pro plazy, ptáky či hlodavce chované v zajetí. Červi se používají i jako rybářská návnada. Vítaným zdrojem potravy jsou především vzhledem k vysokému obsahu proteinu. Jak WormUP popisuje na svých stránkách, červíci „nejsou smažení na oleji, ale sušení horkým vzduchem, neobsahují žádný cukr, laktózu, antibiotika, jsou bez chemie a bez konzervantů“. Recenze WormUP: sušení červi

Právě kombinace ryzího proteinu a blahodárných minerálů, z nichž se hmyzí potraviny skládají, by mohla být hlavním klíčem k úspěchu, který otevře červíkům pomyslné dveře na talíř českých strávníků. 

 

Chov hmyzu je eko

Po proteinech a minerálech je v současné době silná poptávka. Současně hmyz vyhovuje i trendu ekologicky šetrnějšího stravování. Chov hmyzu totiž vyžaduje výrazně nižší spotřebu vody, krmiva i půdy, než je tomu u jiných hospodářských zvířat chovaných na maso a další potraviny.

WormUP červíky balí do sáčků po 20 gramech. Balení je vybaveno rychlo uzavíratelmým plastovým zipem, takže pokud červíky z jednoho balení nestihnete sníst během jednoho večera, stačí jen balení zapečetit zipem a nemusíte se bát, že by červíci ztratili aroma. Neotevřené balení by mělo vydržet přes 2 roky i se zachováním křupavosti obsahu. Recenze WormUP: Sušení červi příchuť česnek

Obecně se mi chuť červů obtížně k něčemu přirovnává. Řekl bych, že je to něco mezi popcornem, škvarky, oříšky nebo slunečnicovými jadérky. Tak jako je tomu u popcornu nebo u bramborových chipsů, dají se i červíci kombinovat s širokou škálou příchutí, což dobře pochopili i strůjci značky WormUP. Z jejich nabídky jsem nakonec vyzkoušel varianty s česnekem, kari a chilli. Zde jsou mé hlavní dojmy:

 

Křupaví červíci s česnekem

Česnekem se celkově snažím v potravě šetřit. Proto jsem se této příchuti obával nejvíce. Tato varianta sice nebude patřit k těm, které bych do budoucna vyhledával, ale výsledný dojem nebyl špatný. Česnek není u červíků až tak výrazný a nezanechává po sobě až takové stopy jako třeba u česnekových brambůrků nebo topinek. Recenze WormUP: Sušení červi příchuť kari

 

Křupaví červíci s kari

Co se týká červíků s kari, ti jsou za mne vítězem pomyslného testu. Příchuť povědomá nejvíce z indické kuchyně se k proteinovému zobání skvěle hodí. Červíci příjemně voní a balení přesypané do misky zmizí jako by nic. Jestli jsem litoval, že má balení od WormUP jen 20 gramů, bylo to právě u této varianty.

 

Křupaví červíci s chilli

Pálivá jídla rozdělují strávníky. Jedni je milují, druzí se pálivým chutím snaží vyhnout. Jak si stojí červíci s chilli. Pokud se ostrým jídlům vyloženě vyhýbáte, tuto variantu červíků vynechte. V opačném případě nemusíte mít strach. Hranici pálivosti bych odhadnul na třetím stupni z deseti. Takže slzy z očí rozhodně nehrozí, zpestření chuti ovšem zaručeno.

Kromě v recenzi vyzkoušených příchutí nabízí WormUP ještě varianty červů se solí a červů se slanou skořicí. K jejich vyzkoušení se snad dostaneme někdy příště. Recenze WormUP: Sušení červi příchuť chilli

 

K čemu se červíci hodí?

Za mne je to ideální náhrada například za bramborové chipsy. Tedy jako doplněk k zobání třeba u dobrého filmu. Navíc v případě červíků jde jistě o zdravější, byť výrazně dražší, pochutinu. Hodí se i jako neobvyklý dárek, kterým určitě překvapíte. A nebo jako doplněk na stůl na party nebo na pohoštění návštěvy. V takovém případě máte velkou šanci, že se blýsknete něčím, co vaši přátelé ještě neznají nebo přinejmenším neochutnali. 

Nebojte se nabídnout červíky i dětem. Tedy pokud máte této dobroty dostatek :). Naše děti byly za možnost ochutnat nevšední křupání vděčné a dožadovaly se přídavku. Jedinou variantou, kterou bych od dětí držel dále, je příchuť chilli.

Jako inspirace pro servírování produktu z potemníka může posloužit i doporučení výrobce, že červíci se dají použít i jako přísada do těstovin, na chleba s máslem nebo rizota.

Nepochybně bude hodně lidí na červíky hledět s nedůvěrou, s obavami či odporem. Ale věřím tomu, že když překonají počáteční obavy a červíky ochutnají, nakonec budou za tuto zkušenost rádi.

Mrkněte na video, jak se taková nová příchuť připravuje:

Něco málo o e-shopu WormUP.com

Rodinná firma WormUP vyvinula své vlastní postupy na zpracování jedlého hmyzu, všechny receptury jsou tedy jejich originální nápady. Červi pochází z moravské farmy, kde si pochutnávají na bramborách, zelenině nebo obilném šrotu. Následně jsou sušeni horkým vzduchem a dochuceni – vždy naslano. 

Dokonce i výživoví experti doporučují zařazení jedlého hmyzu do jídelníčku. Jsou totiž zdrojem ryzího proteinu a minerálů, navíc jsou bez cukru a laktózy, bez chemie či konzervantů. Zajímavostí je, že moučný červ obsahuje víc bílkovin než hovězí maso.

 

Přihlásit se

Zde se můžete přihlásit pomocí svých přihlašovacích údajů

Zapomněli jste heslo?
nebo Přihlásit se přes Facebook Přihlásit se přes Google

Registrovat se

A získat z každého nákupu až 25 % zpět

(i) Svůj souhlas můžete kdykoliv odvolat