Recenze Dejsikávu – kávové kapsle Dolce Gusto a zrnková káva

Recenze Dejsikávu a jejich nabídce kávových kapslí a výběrové kávy pro kávové nadšence a milovníky kávy v jejích různých podobách.

20. 6. 2020
Recenze Dejsikávu – kávové kapsle Dolce Gusto a zrnková káva

Celkové hodnocení

Počet hvězdiček: 4,5 / 5

 

V dnešní recenzi se podívala naše kolegyně Jitka na zoubek kávovým kapslím pro kávovary Dolce Gusto a zrnkové kávě z e-shopu Dejsikávu.cz, jednomu z obchodů ze stránek cashbackového portálu Plná Peněženka, díky nemuž pořídíte kvalitní kávu z e-shopu Dejsikavu.cz za výhodnější cenu

 

Čerstvá výběrová káva Brazílie – 100% Arabica

Kvalitní zrnková káva Dejsikávu 100% Arabika

 

Kategorie čerstvé výběrové kávy v e-shopu Dejsikávu.cz obsahuje několik druhů kávy – kombinace Robusty a Arabicy od čisté Robusty přes různé směsi Robusty a Arabicy až po kávu ze 100% Arabicy. Tyto kávové směsi byly pečlivě vybírány a testovány a nakonec upraženy v České republice.

Balení zrnkové kávy Brazílie „Level 4“ obsahuje 100% Arabicu a kávová zrna mají středně hnědé zbarvení. Jedná se o výběrovou kávu – a v tomto popis nelže. V balení nenajdete rozlámaná nebo defektní zrna – tedy alespoň v mém balení žádné nebyly.

Káva je určena pro automatické domácí pressovače, moka konvičky, french press, ale i profesionální kávovary. Já jsem jí testovala na domácím pákovém kávovaru. Káva připravená z těchto zrn byla chuťově vyvážená. Příjemné aroma, jemná ne moc hořká chuť podkreslená decentními ovocnými tóny. Za sebe musím říct, že mi káva velmi chutnala. 

Oceňuji jak její jemnou chuť, tak příjemné aroma – ať již samotných zrn, nebo i hotové kávy. 

 

Čerstvá výběrová káva Brazílie a Vietnam – 50% Arabica a 50% Robusta

Kvalitní káva pro domácí kávovary, pressovače, filtrovanou kávu

 

I v případě této kávy jde o výběrovou kávu. Balení obsahuje pouze pravidelná kávová zrna ve dvou odstínech. Zrna nejsou mastná. Stejně jako u předchozí kávy, i zde jsem nenašla žádná defektní nebo rozlámaná zrna. V balení je namíchaná brazilská výběrová Arabica s vietnamskou výběrovou Robustou. Obě země patří mezi top producenty kávy Arabika, v případě Brazílie, a Robusty, v případě Vietnamu.

Káva je díky Robustě silnější než první testovaná. Chuť je vyvážená, káva je hořká tak akorát. Velmi příjemné aroma i vyvážená chuť dělají z této kávy kávu vhodnou pro odpolední kávu s přáteli. Pokud bych si měla vybrat mezi první testovanou kávou a touto, osobně mi více chutnala tato směs.

 

Kapsle oříškové latté do Nescafé Dolce Gusto

Kávové kapsle oříškové latté Nescafé

 

Klasické latté podávané ve vysoké sklenici známe všichni. Byla jsem zvědavá, zda se mu latté v kapslích alespoň trochu přiblíží, protože latté z kapsle jsem zkoušela poprvé. První pokus mi moc nechutnal, oříšková chuť se mi zdála málo výrazná – moje chyba, dala jsem do kávy příliš mnoho vody. 

Na další pokus jsem množství vody ubrala a bylo z toho úplně „jiné kafe“. Káva voní i chutná opravdu po lískových oříšcích, má krásnou světle hnědou barvu a navrch jemnou pěnu. K dokonalosti mi přesto něco ještě chybělo – opravdové napěněné mléko.Do třetice jsem si tedy ohřála a našlehala trochu mléka a voila – tohle bylo „to pravé ořechové”. Máte-li rádi oříškovou příchuť, jsou tyto kapsle určitě dobrou volbou.

 

Kapsle karamelové latté do Nescafé Dolce Gusto

Kávové kapsle karamelové latté Nescafé

 

Na karamelovou chuť jsem se vyloženě těšila, protože karamel miluji. Poučena z ochutnávky oříškového latté jsem si rovnou připravila našlehané mléko. Ačkoli si většinou kávu sladím, díky intenzivní chuti karamelu jsem pro tentokrát cukr mohla s klidem vynechat.

I před přidáním mléka má latté jemnou pěnu, krásně voní a chutná po opravdovém karamelu. Na odpolední pohodu nebo jako doplněk k zákusku je tohle latté jako dělané. I této příchuti musím dát plný počet hvězd.

 

Kapsle cappuccino s bílou čokoládou do Nescafé Dolce Gusto

Kávové kapsle cappuccino s bílou čokoládou Nescafé

 

Správné cappuccino se skládá z espressa, mléka a mléčné pěny, která by měla být alespoň 1 cm vysoká. Dost dobře jsem si nedovedla představit, jak toho dosáhnout z jedné jediné kapsle. Jak si s tím poradil kapslový kávovar? 

Chuť testovaného cappuccina s bílou čokoládou byla jemná s decentním aroma. K mému překvapení kávovar vykouzlil i krémovou pěnu, i když ne vysokou. Co se týká samotné chuti nápoje, tak v kávě byla poznat příchuť čokolády, i když nebyla tak výrazná, jak jsem čekala. Ačkoli standardně sladím, tak tohle cappucino sladit nebylo třeba. Přes všechno výše uvedené mi cappuccino chutnalo, i když bych ocenila výraznější chuť čokolády. Proto dávám jen 4,5 hvězdy

 

Kapsle ristretto do Nescafé Dolce Gusto

Kávové kapsle ristretto Nescafé

 

Ristretto je káva pro „fajnšmekry“. Mezi mými přáteli si tuto kávu oblíbili především pánové, protože preferují silnou kávu s výraznou chutí. Já sama si ristretto dávám jen výjimečně. Na nějaké pravidelné popíjení je to totiž pro mě příliš silná káva. Byla jsem zvědavá, jak chutná kapslová verze – zda se alespoň přiblíží kávě z pákových kávovarů. Zvolila jsem tedy příslušné množství vody (cca 20 ml) a čekala na výsledek. 

Musím říct, že jsem byla mile překvapena. Samotná káva byla velmi intenzivní. Měla výraznou chuť i aroma a pokud by mi ji někdo naservíroval a já nevěděla, že je z kapsle, ani bych to nepoznala. Na druhou stranu – vzhledem k tomu, že nejsem zrovna fanoušek ristretta, oklamat mě je snadné. Rozhodla jsem se tedy otestovat tuto kávu na manželovi mé kamarádky, který nepije nic jiného – test dopadl na výbornou. To, že jsem mu naservírovala ristretto z kapsle uvěřil až poté, co jsem mu jako důkaz kapsle přinesla.
 

Kapsle s mátovou horkou čokoládou do Nescafé Dolce Gusto

Kapsle s mátovou horkou čokoládou Nescafé Dolce Gusto

 

Jak se říká, to nejlepší na konec. Tyhle kapsle u mě vyhrály na celé čáře. Po prvním doušku jsem se vrátila do dětství. Tehdy mi babička kupovala čokoládové bonbony s mátou. Nepamatuji se, jak se jmenovaly, ani jak vypadal obal, ale po prvním doušku této čokolády jsem se vrátila do dětství a vybavila se mi chuť těchto bonbonů. Plná chuť čokolády, lehká příchuť máty...nádhera. :-)

Škoda jen, že jde o limitovanou edici a v týmu Dejsikávu na ní prý pracovali téměř rok, protože za mě – tohle je ze všech příchutí, které jsem měla možnost ochutnat ta top!  U těchto kapslí vidím jen jednu nevýhodu – a to, že byly hrozně rychle pryč. A teď už jen budu netrpělivě vyhlížet, kdy zase budou k mání. 

 

Něco málo o Dejsikávu.cz, kávě a pražení

E-shop Dejsikávu.cz se zaměřuje hlavně na kávové kapsle pro použití do kávovaru, nicméně kromě kávy si můžete vychutnat čaj v kapslích nebo zdravý nápoj typu káva s ženšenem či ječmen v kapslích. Gró je ale nabízet výběrovou kávu za rozumnou cenu. K dispozici jsou kávové kapsle značek Italian Coffee a Pressogno. 

Italian Coffee je pražena tradiční italskou metodou. Pressogno je švýcarská značka, která připravuje kávu v italské pražírně kávy.

V e-shopu Dejsikávu.cz najdete kávové kapsle kompatibilní s přístroji Dolce Gusto, Nespresso a Tchibo Cafissimo. Nechybí ani kávové pody Kimbo nebo Lavazza, které jsou kompatibilní se systémem E.S.E., jehož jádrem je komora, kam se vkládá kávový pod.

Nejen kapsle a pody, ale také v e-shopu pořídíte zrnkovou kávu Lavazza a výběrovou kávu praženou v České republice přímo podle požadavků Dejsikávu. Káva z Dejsikávu se tak hodí do automatických kávovarů, moka konviček, profi kávovarů i na filtrovanou kávu typu V60.

Limitované edice jsou stálou nabídkou v Dejsikávu. Stále tak máte možnost zkoušet různé příchutě. V aktuální nabídce najdete třeba kokosové latté pro Nescafé Dolce Gusto nebo nugátové latté v kapslích. Mlsné jazýčky si tu rozhodně najdou své oblíbence.

Nabídku v neposlední řadě tvoří samotné kávovary minimalistického designu Nescafé Dolce Gusto Krups, které zaujmou svým tvarem.

 

Ve zkratce: 8 zajímavostí o kávě

  1. Kávu objevili v Etiopii kolem roku 800 n.l. pastýři koz, kteří si všimli, že na kozy má spásání kávových zrn energizující účinek.
  2. Káva byla původně potravina, kterou jedly africké kmeny.
  3. Káva je ovoce, protože kávovník je ovocný strom, jehož plody jsou peckovice jejichž pecky jsou kávová zrna.
  4. Existují dva druhy kávy – Arabica a Robusta. Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Arabica může chutnat po ovoci, čokoládově, květinově, karamelově nebo po koření. Zatímco Robusta má spíš zemitější, hořkou chuť a má až 3× vyšší obsah kofeinu než Arabica a není tak náročná na pěstování.
  5. Káva Americano je pojmenovaná po amerických vojácích, kteří si v Itálii během 2. světové války ředili espresso vodou, protože bylo na ně příliš silné.
  6. Nejdražší na světě je cibetková káva a stojí kolem 20 000 Kč/kg, sbírá se z výkalů cibetek, které v jejich trávicím traktu prochází fermentací a tím získávají svou specifickou chuť. Vyrábí se z nich jemná, čokoládová káva.
  7. Bezkofeinová neboli decaffeinated káva není bez kofeinu. Ve skutečnosti obsahuje 2–10 mg kofeinu. Pro srovnání běžná káva obsahuje 95–200 mg kofeinu.
  8. Existují snahy o využití kávového lógru. Našli se už výrobci, kteří z něj vyrábí obuv nebo brýlové obroučky.

 

Pražení kávy v kostce

Pražení kávy je chemický proces, díky kterému se zelená kávová zrna promění na kávu vhodnou k přípravě různých druhů káv. Při pražení dochází ke změně chuti kávy. Nepražená káva obsahuje jiné množství kyselin, bílkovin, cukrů a kofeinu než pražená kávová zrna. Schází ji ale výrazná chuť, které jí dodá pražení. Celý proces pražení trvá jen několik minut a rozlišuje se podle počtu prasknutí – po prvním prasknutí nebo nejdéle po druhém prasknutí. Pražená káva

Obecně rozlišujeme světlé, střední a tmavé pražení, jemuž odpovídá i barva pražených zrn a chuť: 

  • Světlé pražení dá zrnům skořicové zbarvení, v chuti zanechá vyšší kyselost a ovocnost.
  • Střední pražení má nižší kyselost než světlé pražení, je už víc cítit chuť pražení. 
  • Tmavé pražení je nejčastějším způsobem, patří sem typická chuť italského espressa, oblíbeného u nás. Toto pražení je typické také pro španělské, francouzské a vídeňské pražení. Každé pražení zrn má specifickou barvu, chuť a další vlastnosti. Zrna jsou typicky hodně tmavá se silnou chutí spáleniny, kyselost mizí úplně. Původní chuť kávových zrn není znát.

Rozdíly pražení jsou i mezi jednotlivými odrůdami kávy, tedy některé druhy kávy vyžadují určitý druh pražení. Například káva z Afriky se typická svou vyšší kyselostí. 

Káva se praží také v Česku, mnoho českých kaváren má i své vlastní pražírny kávy. Můžete si tak relativně snadno najít kávu praženou podle svých chuťových buněk.

 

S kávou jako s vínem

K dobré kávě, stejně jako k dobrému vínu, se musíte propít. :) Degustací, ochutnáváním a zkoušením zjistíte, která káva vám chutná nejvíc. Experimentujte nejen s kávou, ale i její přípravou v různých druzích kávovarů – od pákových na espresso, automatických kávovarů přes alternativní způsoby kávy, kterými jsou french press, moka konvička, chemex, V60, překapávaná káva apod. Vliv má také optimální namletí kávy.