Recenze Smart Press - Tradinář, Outdoorová kuchařka a další.

Kvalitní kniha - to už v dnešní době seženete i mimo klasické kamenné knihkupectví. České nakladatelství Smart Press se rozhodlo distribuovat své knihy samo a vy si tak dnes můžete přečíst recenzi na některé vybrané z nich, mimo jiné i na kuchařky.

27. 7. 2019
Recenze Smart Press - Tradinář, Outdoorová kuchařka a další.

Celkové hodnocení

Počet hvězdiček: 5,0 / 5

Nejedná se o klasické nakladatelství jako každé jiné. Smart Press na trh přináší knihy s neobvyklou vazbou, tématem i zpracováním. Podívejte se na e-shopové stránky Smart Press nebo si přečtěte naši recenzi a přesvědčte se na vlastní oči, že to není klasické nakladatelství, které se zaměřuje pouze na přípravu jídla, ale i na velké množství dalších aspektů přípravy, aranžování a servírování pokrmů.

Recenzované tituly (a nejen ty) zakoupíte na stránkách nakladatelství SmartPress, kterému tímto děkujeme za poskytnutí recenzních výtisků a akční 30% slevy pro čtenáře recenzí (více dole na stránce)!

Tradinář

Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů.


  • Stálá cena: 499 Kč
  • Akční cena: 424 Kč
  • Počet stran: 288
  • Autorky: Monika Kindlová, Martina Boledovičová
  • Vydavatelství: Smart Press
  • Vazba: pevná   
  • Formát: 210 x 210 mm
  • V knihkupectvích k dostání od září 2019
  • Hodnocení Hanky: 5 z 5
  • Stránka produktu: Tradinář

Citace: “ Žijte tady a teď a hledejte a vnímejte krásu všedního dne. Nalaďte se na rytmus přírody, uzemněte se, prostě buďte. Najděte své kořeny, přirozenou práci, radost z tvoření a to vše předejte svým dětem. To jsou hodnoty, které tu budou s námi navždycky. S touto knihou získáte mnoho inspirace i praktického pomocníka, který bude vždy po ruce.”

Nejsem žádný “staromil”, takže když se mi tahle kniha dostala do ruky, nevěděla jsem, co od ní můžu očekávat. Avšak odstavec, který jsem si na úvod dovolila citovat, mě opravdu uzemnil. Stále se za něčím ženeme a v dnešní tolik uspěchané době nemáme vlastně ani čas si všimnout, co se kolem nás děje a kolik krásy a kouzelných okamžiků nám uniká mezi prsty…

Nejsem ten typ, co nechá jakoukoliv knihu bez povšimnutí, proto jsem ji hned po příchodu domů prolistovala (dřív, než jsem stihla uklidit nákup, protože prostě byla v tašce hned nahoře) a k mému překvapení trvalo určitě víc jak hodinu, než jsem ji odložila. A to jen proto, že jsem si vzpomněla na tašku, ve které zůstal zbytek nákupu a bylo potřeba jej uklidit.

Tahle kniha totiž nenechá chladného nikoho, kdo jen trochu uznává tradice a rád si tak trochu podomácku něco kutí či kuchtí. 

V úvodu knihy se seznámíme s “Příběhem za knihou” i s oběma autorkami knihy - Martinou a Monikou. Také se dozvíme, jak s knihou pracovat, co je cyklus roku, kdy je například zimní či letní slunovrat, ale také s mnoha dalšími zajímavostmi, jako například to, k čemu potřebujeme právě tradice a rituály.

U nás to s tradicemi není až tak horké. Jako ve většině rodin slavíme Vánoce a Velikonoce, a protože bydlíme na vesnici, tak i Posvícení nebo Čarodějnice…a teď, když to začínám vyjmenovávat, tak si teprve uvědomuji, že tradic dodržujeme víc, než se na první pohled zdá.

Kniha však není jen o tradicích. Je rozdělena mimo jiné do 12 kapitol podle měsíců v roce a každá z nich nám nabídne nejen ony tradiční zvyklosti, ale také různé pokrmy pro dané období a činnosti s ním spojené. 

Jelikož se mi Tradinář dostal do ruky v květnu, samozřejmě to byl první měsíc, který jsem si pročetla, protože mě najednou začalo zajímat, co vše k němu “patří”. Okamžitě mi hlavou proletěla myšlenka na další tradici, a to Staročeské máje, které se u nás drží, svátek matek, otců…  Je toho vážně mnohem víc, pokud se nad tím zamyslíme. Když jsem v knize objevila recepty na bezinkovou limonádu a sirup, musela jsem se podívat, jaký je rozdíl v tom, co tu píšou, a tím, jak je dělám já. A když jsem objevila recept na “Bezové varmuže”, byla jsem z nich přímo nadšená. 

V červnu jsme mimo ovocných zmrzlin vlastnoručně vyráběli dárky pro učitele za vysvědčení, v červenci už jsme stihli levandulové pusinky s mandlemi, levandulový sirup, který opravdu zůstal krásně levandulový, ale také domácí bublifuk. A už se nemůžeme dočkat srpna. Chceme vyzkoušet kvašenou zeleninu, panenky z kukuřičného šustí, zahradní lucerničky a každopádně letní kino na zahradě ;)

V knize je tohle vše nádherně popsané, včetně různých obyčejů, pranostik, pečení i vaření, různého tvoření, které dokáže stmelit zúčastněné a ještě si u toho užijete spousty zábavy. Kniha je navíc doplněná poutavými fotografiemi, které jako by vás samy vybízely k té či oné činnosti a při pohledu na různé dobroty se vám doslova a dopísmene sbíhají sliny. Myslím, že tenhle literární počin by neměl chybět v žádné domácnosti, protože je spousta báječných zvyklostí, na které se pomalu zapomíná, a je to neskutečná škoda. 

 

Doporučuji ji všem! A až si ji budete pořizovat, přihoďte do košíku raději jednu či dvě navíc. Je to totiž super dárek! Já o tu svoji málem přišla, protože se do ní zamilovala moje kamarádka :).

 

Luštěninová kuchařka

  • Stálá cena: 399 Kč
  • Akční cena: 339 Kč
  • Počet stran: 224
  • Autor: Petr Klíma
  • Vydavatelství: Smart Press
  • Vazba: pevná   
  • Hodnocení Anet: 5 z 5
  • Stránka produktu: Luštěninová kuchařka

Když k nám dorazily knížky z nakladatelství Smart Press, hned na první pohled mě zaujala Luštěninová kuchařka. Ne, že bych byla ten největší milovník luštěnin, co je jí každý druhý den, ale delší dobu se zajímám o zdravější styl stravování a nadchl mě koncept, kdy se autor v knize snaží přiblížit zdravé stravování i těm, kteří nechtějí vařit z drahých vegetariánských polotovarů. 

Popravdě mě překvapilo, kolik druhů luštěnin existuje a jak velký je jejich vliv na lidské zdraví. Mimo to, že mají vysoký obsah bílkovin, některé druhy obsahují železo, draslík, forsfor nebo vápník. Luštěniny jsou dobré na srdce a krevní oběh i při vysokém krevním tlaku. Mají vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index, díky čemuž se cítíme přirozeně sytí. 

Na úvod se dozvíte nejen to, jak luštěniny snadno a smysluplně připravíte, jestli je před vařením namáčet, jak postupovat při vaření, kdy luštěniny solit v průběhu vaření nebo od kolika měsíců mohou luštěniny jíst i malé děti. Pár odstavců je věnováno také uchovávání již uvařených luštěnin a popisu jednotlivých druhů luštěnin. Od čočky, hrachu a fazolí, které jistě všichni známe, až po méně známější cizrnu, sójové boby nebo podzemnici olejnou.

A na jaké recepty se vlastně můžete těšit? Hned na začátku najdete recepty na netradiční saláty, přílohy a pomazánky. Mě konkrétně zaujala paštika z černých fazolí a pečené hlívy, fazolovo-papriková tapenáda nebo zahradnický salát. V letních měsících jistě zaujmou ke grilovaným pokrmům také recepty na dresinky a polentové brambory. 

Že je polévka grunt, jsme slýchávali od svých babiček asi všichni. Já osobně mám polévky ráda, a proto jsem musela vyzkoušet netradiční hrstkovou polévku nebo adzuki minestrone. A rozhodně mě nezklamaly. Další díl je věnovaný hlavním chodům, kde si můžete vyzkoušet václavkový guláš s fazolemi, cizrnové lasagne nebo fazolový stroganoff. A jako sladkou tečku na závěr si můžete upéct například cizrnové sušenky, fazolové muffiny nebo dýňové řezy.  

 

Jak se fotografuje jídlo

  • Stálá cena: 499 Kč
  • Akční cena: 424 Kč
  • Počet stran: 160
  • Autorka: Alena Hrbková
  • Vydavatelství: Smart Press
  • Vazba: pevná 
  • Hodnocení Blanky: 5 z 5
  • Stránka produktu: Jak se fotografuje jídlo

Coby fotograf amatér ráda listuji knihami, které se tímto tématem zabývají. Tentokrát se mi do ruky dostala kniha "Jak se fotografuje jídlo. Nafoťte si vlastní kuchařku".

Autorka knihy, Alena Hrbková, má mnoholeté zkušenosti s reklamní fotografií. Postupem času se začala věnovat focení kuchařek a také spolupráci s gastronomickými časopisy. V této knize předává své zkušenosti zase dál, aby si lidé, kteří mají fotografování zatím jen jako koníček, mohli zkusit vytvořit zajímavou fotografii.

Fotit jídlo profesionálně je zcela jiná disciplína, než si narychlo cvaknout krásný hamburger, který vám zrovna přistál v restauraci na stole.

Tato kniha v postupných krocích ukazuje, jak vzniká opravdu krásná fotografie jídla použitá v kuchařkách nebo na reklamních letácích. 

Kniha je z velké části tvořena fotografiemi s vysvětlujícími texty, což je naprosto ideální pro začínající fotografy. Vše je přehledné a hlavně názorné. Dozvíte se i, jaké triky se při focení jídla používají, aby vypadalo opravdu k nakousnutí.

První kapitola se věnuje nákupu fotoaparátu a objektivů. Autorka zde názorně ukazuje, s jakým vybavením lze dosáhnout kýženého výsledku. Věnuje se také nastavení fotoaparátu a vysvětluje, co znamená ISO, clona a čas. Pokud se fotograf v tomto "umění" neorientuje, výsledek nikdy nebude dokonalý.

Další kapitola se zaměřuje na úhel pohledu, což je v některých situacích zcela zásadní, aby fotografie byla opravdu krásná a vystihovala vše, co je důležité.

Poslední kapitola obsahuje řadu tipů a návodů pro konkrétní situace. Poradí, jak fotit kouř, tekoucí sirup po lívancích nebo šplouchnutí kostky ledu do skleničky. Důležité jsou zde také rady, jaký druh materiálu v konkrétní situaci použít. Jak vyřešit, aby se zmrzlina neroztekla dříve, než ji fotograf stačí zvěčnit ? Autorka zde odpoví i na takové otázky.

Pokud si rádi zaznamenáváte své postřehy, v této knize na to máte prostor. Na volné stránky si můžete psát své vlastní poznámky a uchovat si je tak pro příště.

Myslím, že tato kniha se opravdu povedla, a ráda se k ní budu vracet. Fotografie jsou jasné a všeříkající, texty lehce pochopitelné, grafika veselá a originální. Určitě doporučuji všem, co se alespoň trochu zajímají o focení.

Outdoorová kuchařka

  • Stálá cena: 399 Kč
  • Akční cena: 339 Kč
  • Počet stran: 192
  • Autorka: Petra Pospěchová
  • Vydavatelství: SmartPress
  • Vazba: V4, se speciálním potahem  vhodným do terénu 
  • Formát: 148 x 210 mm
  • Hodnocení Tomáše: 5 z 5
  • Stránka produktu: Outdoorová kuchařka

Když se mi naskytla možnost recenzovat Outdoorovou kuchařku, tak jsem neváhal ani minutu. Osobně pravidelně cestuji, jezdím delší trasy na kole nebo podnikám různé výšlapy v horách. A nejčastěji si pokládám otázku – co si vzít s sebou k jídlu? Většinou to dopadne tak, že si vezmu nějaké müsli tyčinky, sušenky, ovoce, ovesné kaše, případně nudle. Často jsem si říkal, že bych chtěl jíst na cestách něco vydatnějšího a také zdravějšího, ale nikdy jsem se nedostal k tomu studovat nějaké tipy na cesty. Až když se mi dostala do ruky tato kuchařka, v mnohých věcech mě opravdu inspirovala.

Po příchodu domů s touto knihou jsem u ní zůstal dobrou hodinu. Upoutalo mě hned úvodní povídání autorky: „Recepty v téhle knížce jsou sbírkou pečlivě vymýšlenou, pilovanou a testovanou ve všech ročních obdobích a nadmořských výškách. U některých trvá domácí příprava déle, než by zabral nákup nudlí v pytlíku, ale výsledek stojí za to. A pod hřebenem vám uvaření žádného z jídel nezabere víc než čtvrt hodiny. Z hor by měl člověk vždycky přijet trochu orvaný a vyhublý. S Outdoorovou kuchařkou ale nebudete strádat více, než je nezbytně nutné. Ani v Himálaji, ani v Jeseníkách.“

Na začátku knihy naleznete podrobný popis, jak by měla vypadat výbava na horskou turistiku. Autorka rovněž představuje různé zajímavé vychytávky a zlepšováky. Následuje obsáhlé téma o domácí přípravě – dozvíte se, kde nakupovat vhodné potraviny, co vše lze sušit doma a jak plánovat celý jídelníček. K domácímu sušení je v knize zajímavá tabulka, která obsahuje čas a teplotu sušení pro každou surovinu.

Samotné recepty jsou v knize rozděleny podle jednotlivých chodů – snídaně, oběd, večeře. U každého receptu jsou přehledně vypsané ingredience a postup. Podle takového receptu to zvládne opravdu každý. Nechybí také tematická fotografie každého jídla v outdoorovém prostředí. Pro začátek je také velmi praktický modelový jídelníček na jeden týden. Recepty na všechny pokrmy z modelového jídelníčku jsou v knize.

Na své si přijdou i rodiny s dětmi – v knize se nachází speciální část věnovaná právě výletům s ratolestmi. Díky receptům z Outdoorové kuchařky se může rodinný výlet proměnit v kulinární dobrodružství. Posuďte sami: bramborové placky na kameni, hadi z chlebového těsta nebo sladký špíz.

Prolistoval jsem si všechny recepty a začínaly se mi sbíhat sliny. Nejvíce mě zaujaly domácí müsli tyčinky, to určitě někdy zkusím! Když někdy nahlédnu na složení kupovaných tyčinek, tak si uvědomím, že nejsou tolik zdravé, jak se mohou zdát. U domácích tak alespoň vím, co obsahují. Příprava navíc není vůbec složitá. Některá jídla bych si klidně připravil i doma. Třeba taková červená čočka s parmazánem a petrželí by mohla být taková jednoduchá a zdravá večeře.

Autorka myslí i na začátečníky v exotických surovinách. Na konci knihy je krátký slovníček exotických ingrediencí. Ne každý ví, co je to třeba polenta, quinoa nebo mie. Celou knihu doprovází nádherné fotografie přírody.

Praktický je také speciální potah vhodný do terénu. Kniha se mi dostala do ruky teprve nedávno, takže jsem ještě nestihl žádný recept vyzkoušet, ale určitě si ji vezmu s sebou za týden na výšlap do Tater. Hodně receptů mě inspirovalo a mám několik tipů, které určitě vyzkouším! Knihu rozhodně doporučuji každému, kdo rád cestuje. Je vhodná na horskou turistiku i na rodinné výlety.
 

Pěstujeme ve městě

  • Stálá cena: 399 Kč
  • Akční cena: 339 Kč
  • Počet stran: 160
  • Autoři: Lucie Matoušková Lankašová, Radka Pokorná, Anna Černá, Anita Blahušová, Soňa Valčíková (KOKOZA o. p. s.)
  • Vydavatelství: Smart Press
  • Vazba: pevná
  • Hodnocení Jirky: 5 z 5
  • Stránka produktu: Pěstujeme ve městě

Jsem jedním z těch lidí, kteří bydlí ve městě, ale zároveň je jim blízký únik do přírody v každé dostupné chvíli. Stejně tak mě nenechává v klidu kvalita ovoce a zeleniny v obchodech, ve kterých většina z nás běžně nakupuje. Často pak doma lituji, že jsem své peníze vydal za nezralé, potlučené, nahnilé či jinak znehodnocené potraviny. A i proto je mi téma knížky “Pěstujeme ve městě” blízké a sympatické.

Příručka je přímo naplněna tipy, obrázky, postřehy, zkušenostmi a radami, jak začít s pěstováním zeleniny, bylinek a celkově potravin ve specifických městských podmínkách. Ocení ji nejen obyvatelé měst, kterým chybí zeleň, dobré kvalitní jídlo nebo prostě jen klidné místo, kde mohou na chvíli vypnout a relaxovat.

Hlavním tématem knihy jsou totiž komunitní zahrady. Hlavně pak návod na jejich vytvoření. Jsem přesvědčený, že knížka je ale přínosná i pro ty čtenáře, kteří se k už fungující komunitní zahradě chtějí připojit, začít ji využívat a být pro její fungování užiteční.

Na knížce “Pěstujeme ve městě” se mi nejvíc líbilo to, jak je komplexní a čtivá. Autoři myslí na veškeré praktické informace, za kterých mohu vypíchnout například kapitoly o pH půdy, vodě nebo správné výživě pěstovaných rostlinek.

Knížka pomůže i s výběrem ideálního nářadí pro začátek s pěstováním. Kapitolu s nářadím je podle mě možné vzít dokonce jako seznam, se kterým se vydáte do obchodu a nad kterým není nutné příliš přemýšlet.

Se zájmem jsem si přečetl např. i tzv. “vzorové osazovací plány”. V nich můžete načerpat inspiraci, jaké druhy je na záhoncích vhodné zkombinovat nebo jak si jejich pěstování naplánovat během celé sezóny.

Knížka “Pěstujeme ve městě” je tak 159 stran pozitivního i poučného čtení, které čtenáře nabije energií a rozhodně podle mě stojí za přečtení.

 

Něco málo o Smart Press

Každý z nás volnočasových či příležitostných kuchařů se ocitl v situaci, kdy měl vytvořit vynikající pokrm, ale absolutně neměl inspiraci. Pak nám na mysli vyvstala otázka: uvařit něco osvědčeného, nebo zkusit novinku? A když uvařit něco poprvé, kde recept hledat? SmartPress.cz má pro vás odpovědi na všechny tyto otázky! A nabízí mnohem víc než jen klasické kuchařky, které známe všichni. Máte doma dospívající dítě? Pořiďte mu kuchařku pro teenagery. Máte Instagram a rádi vaříte? Kupte si knihu o fotografování jídla a udělejte ze svých fotek mistrovské dílo hodné těch nejznámějších fotografů! Nejsou to opravdu jen kuchařky, seženete zde i další vyjímečné knihy, jako jsou například Tradináře či Foto deníčky. Stačí se jen prokliknout přes stránky Plné Peněženky na e-shop nakladatelství SmartPress, vybrat si a ušetřit s cashbackem!

Knihy k vodě i do kuchyně

Nádherné kuchařky z pera českých autorů, to i mnoho dalšího je nakladatelství Smart Press. Podívejte se na produkty, které si budete moci pořídit, s Plnou Peněženkou a cashbackem navíc výhodněji než kdykoliv jindy:

  • Kuchařky - pro inspiraci i jako návod na vaření kulinárních skvostů
  • Bio/Eko - i milovníci přírody, a hlavně pěstování plodin si na stránkách Smart Press přijdou na své.
  • Hubneme s rozumem - nechte si poradit od odborníků, kteří ty nejúčinnější tipy na hubnutí sepsali do knih.
  • Děti - vaření nemusí nutně být jen pro dospělé. Jak se říká: “Co se v mládí naučíš…”
  • Beletrie - jak už jsme zmiňovali, toto nakladatelství neprodává jen kuchařky…

Doprava a platba

Kdo z nás nemá rád služby ZDARMA? Snad nikdo! Nakupte na e-shopových stránkách nakladatelství Smart Press nad 1 500 Kč a užijte si dopravy ZDARMA! Osobně si svoji zásilku můžete vyzvednout přímo v redakci tohoto nakladatelství na Praze 6, nebo také na jedné z poboček Zásilkovny či využít dopravu od České pošty či kurýrní služby DPD Private.

Platit pak můžete jednoduše, rychle a snadně. Vyberte si mezi platbou kartou online, převodem nebo hotově při převzetí.

Podobné články